Karanlık Türkçe mi?
Türkoloji’de bugüne kadar öğrendiğim kadarıyla Eski Uygur metinlerinde, Dîvânü Lugâti’t Türk’te, Çağatay Türk’te ve Koman Kıpçak Türk’te kara͡nggu ve kara͡ngku biçimleriyle geçen sözcük Moğolcadan Türkçeye geçmiş bir alıntı sözcük olup, Türkçeye -͡ngu-luk > -͡ngu-lık > ekiyle -n… şeklinde çevrilmiştir.
Karanlık kelimesinin kökü nedir?
Bu tür sözcüklerin en tipik örneği Türkçe’deki darkness sözcüğüdür. Bu sözcüğün anlamına bakıldığında, kara “siyah” sözcüğünden türemiştir; sonundaki ekin “isimden isim türetme eki” olduğu açıkça görülmektedir.
Eski Türkçe karanlık ne demek?
Türkçe: Eski Türkçe: Karanku (otk) (karanku), tünerik (otk) (tünerik)
Siyah Türkçe kökenli mi?
Etimoloji. Siyah kelimesi Türkçeye Farsçadan, Zen kelimesi ise Arapçadan gelmiştir. Arapça zenc kelimesi “siyah” anlamına gelir ve zen kelimesi “siyah” anlamına gelir.
Eski Türkçe karanlık dönem mi?
Eski Türkçe dönemi ve bu dönemde yazılan eserler Orta Asya’daki Türk dünyası yüzyıllar boyunca aynı dili okuyup yazmıştır. Türkçenin karanlık çağını temsil eden Eski Türkçe’den önceki dönemde Türkçe; Çuvaşça, Yakutça ve Moğolca ile birleşmiştir.
Karanlık turemiş mi?
Standart Türkçede ise bu kelime “karanlık” biçiminde karşımıza çıkmaktadır.
Koyu kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki kōd – veya kōy – “oturmak, ayrılmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *ko- kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Gece’nin kökü ne?
Eski Türkçe “kéçe”, “gece, geç vakit” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kéç “geç” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için bkz. Geç. Ön /é/ sesinin Geç- fiilinden türemiş olması durumunda bunu açıklamak zordur.
Güneşin kelimesinin kökü nedir?
Güneş – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe küneş “güneş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *küne- “güneşin doğuşu, aydınlanma” biçiminden, Türkiye Türkçesi eki +Iş ile türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden, Türkiye Türkçesi eki +(g)A- ile türemiştir.
Eski Türkçe kara ne demek?
Kara’nın, Eski Türkçe kok ve yagiz gibi renk temelli deyimlerin aktarımıyla ortaya çıktığı belirtiliyor. Türkçe Kara ile Arapça Karre arasındaki benzerliğin bir tesadüften ibaret olduğu vurgulanıyor. Kara’nın Türk kökenli olduğunu söylemenin daha doğru olacağı belirtiliyor.
Eski Türkçe ışık ne demek?
Eski Türkçedeki yasuk “ışık, güneş” sözcüğünden gelmektedir.
Eski Türkçe mavi ne demek?
Mavi kelimesi Türkçe’ye Arapça “su gibi” anlamına gelen ma’i kelimesinden gelir. Kâşgarlı Mahmud’un 1073’te Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı Divân-ı Lügati’t-Türk adlı eserinde çaqır (çakır) ve sky (kök) kelimeleri mavi anlamında kullanılmıştır.
Mavi Türkçe mi?
Mavi kelimesi Arapça Ma’i kelimesinden türemiştir. “Ma” Arapçada su anlamına gelir. Ma’i suya ait, sudan gelen anlamına gelir. Eski Türkçede “çakır” ve “gökyüzü” kelimeleri mavi anlamına gelir ve bugün hala mavi tonlarını ifade etmek için kullanılır.
Kızıl Türkçe mi?
Eski Türkçe “kızġıl” veya “kırmızı”, “kırmızı, kanın rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve yazılı örneği olmayan Eski Türkçe biçimi *kızıġ’dan, Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.
Beyaz Türkçe mi?
Kelimenin kökeni Türkçedir, ak kelimesi de öyle; Arapçada “süt” anlamına gelen “beyaz” kelimesinin de yerleşik bir kullanımı vardır.
Karanlık neye denir?
Karanlık, ışığın zıttı ve görünür ışığın yokluğudur. Renk uzayında siyahın oluşturduğu görüntüdür.
Karanlık yerine ne kullanılır?
Karanlık kelimesi, ışık kelimesinin zıttı olarak kabul edilir. Karanlık kelimesinin eş anlamlısı nedir? “Karanlık” kelimesi için karanlık, ışıksız, siyah, belirsiz, uğursuz, gizli, saklı gibi eş anlamlılar kullanılır.
Karanlık ne ifade eder?
Karanlık, ışığın yokluğudur. Işığın zıttı olan karanlık, az veya hiç görünür ışığın olmaması durumudur.3 Mayıs 2018Karanlık, ışığın yokluğudur. Işığın zıttı olan karanlık, az veya hiç görünür ışığın olmaması durumudur.
Loş karanlık ne demek?
Yeterince aydınlık olmayan, yarı karanlık, loş ışık anlamına gelir.