Her Şey Tez Antitez Ve Sentez Aşamalarından Geçerek Var Olur İlkesi
Anahtar kelimeler: Tez, Antitez, Sentez.
Tez, antitez ve sentez aşamalarından geçerek var olur sözü edilen ilke, Hegelci felsefenin temelini oluşturan üçlü süreç olan tez-antitez-sentez prensibi olarak bilinmektedir. Bu prensip, bir kavramın ya da tezin önce karşıtının ortaya çıkmasını, daha sonra bunların birleşmesini ve son olarak ikisinin bir arada var olmasını gerektirmektedir.
Bu üçlü süreç, G. W. F. Hegel tarafından öne sürülmüş olan felsefi bir kavramdır. Hegel’e göre, her mantıksal ve diyalektik süreç, tez ve antitez arasındaki çatışmanın aracılığıyla sentezin oluşmasıyla sonuçlanır. Yani, bir fikrin diğerinin karşıtı olmasının ardından, iki fikir bir araya gelir ve sentez, üçüncü bir fikir olarak ortaya çıkar.
Hegelci Felsefenin Temelindeki Tez-Antitez-Sentez Prensibi
Hegel’in felsefesinin temelini oluşturan tez-antitez-sentez prensibi, bir kavramın ya da tezin önce karşıtının ortaya çıkmasını, daha sonra bunların bir arada var olmasının ardından, bu iki fikrin bir araya gelmesini ve sentezin oluşmasını gerektirmektedir. Bu prensip aynı zamanda herhangi bir durumun ya da olayın neden-sonuç ilişkisi arasındaki çatışma sonucunda ortaya çıkmasını da gerektirmektedir.
Hegel’in felsefesine göre, her durumun ya da olayın ardından, bir tez ve bir antitez arasındaki çatışma sonucunda sentezin oluşması, bir realiteyi oluşturmanın ve bu realitenin kalıcı olmasının yoludur. Bu felsefe, genel olarak insanın zihnindeki düşüncelerinin gelişiminin de temelini oluşturmaktadır.
Tez-Antitez-Sentez Prensibinin Uygulanması
Tez-antitez-sentez prensibinin uygulanması, bir konu üzerinde çalışırken, bir tez ortaya çıkarılmasıyla başlar. Daha sonra bu tezin karşıtı olan antitez ortaya çıkarılır ve son olarak bu iki fikir bir araya getirilerek sentez oluşturulur.
Örneğin, eğitim konusunda bir konuşma yapılacak ise, bir tez olarak konuşmacının herkesin eğitimin önemini anlaması gerektiğini ifade etmesi mümkündür. Bu tezin antitezi olarak da, herkesin eğitimin önemini anlamamasının gerektiği savunulabilir. Son olarak, sentez olarak, herkesin eğitimin önemini anlamasının gerektiği ancak bu anlamanın bir dereceye kadar değişkenlik göstermesinin de mümkün olduğu ifade edilebilir.
Sonuç
Hegelci felsefenin temelini oluşturan üçlü süreç olan tez-antitez-sentez prensibi, bir kavramın ya da tezin önce karşıtının ortaya çıkmasını, daha sonra bunların birleşmesini ve son olarak ikisinin bir arada var olmasını gerektirmektedir. Üçlü süreç, her durumun ya da olayın neden-sonuç ilişkisi arasındaki çatışma sonucunda ortaya çıkmasını da gerektirmektedir. Tez-antitez-sentez prensibi, insanın zihnindeki düşüncelerinin gelişiminin de temelini oluşturmaktadır ve bir konu üzerinde çalışırken uygulanması gereken bir prensiptir.